Man och tjej framför Jøtul F 373 Advance kamin

Från en stor gammal vedspis till en snygg modern kamin

Arbetet med att göra om en bostad från ett hus till ett hem kan många gånger kännas stort. Men när du äntligen kan sätta dig ned och bara njuta av det du själv har skapat är belöningen ofta desto större. Med stora tankar och idéer om sitt nya drömhus får vi följa Herman och Ida när de gör om sitt hus till ett levande och mysigt hem, med nya färger, nya golv och en fin hörna med kamin.

Renovera hus från 80-talet

När Herman och Ida flyttade in i ett 80-talshus på landet 2019 såg de en enorm potential hos sitt nya drömhem.

Huset var visserligen i gott skick, men vi ville sätta vår egen prägel på det och göra det till vårt hem.

– Vi visste att vi ville måla om väggarna, byta golven och ha spottar i taket. Målning är ofta något av det första man tar till när man ska göra om ett hus till sitt eget. Det är relativt billigt, går fort och är enkelt att göra själv. Genom åren har det blivit rätt så många strykningar innan vi äntligen hittat rätt uttryck som vi båda gillar, säger Ida.

Före-bild på vardagsrum utan möbler med stor öppen spis

Stor spis men lite värme

Men det var framförallt en sak som tog upp all uppmärksamhet i rummet: en stor Jøtul-spis från 80-talet. Inmurade eldstäder som den här var väldigt populära på den tiden. Nackdelen med den här eldstaden var att den tog upp mycket plats. Dessutom var den inte särskilt värmeeffektiv. Den slocknade snabbt och såg rätt omodern ut. Och därtill lever den inte upp till dagens standard när det gäller partikelutsläpp.

Före-bild på stor och gammal eldstad från 80-talet

”Projekt-golv” blev i stället ”Projekt-hela-vardagsrummet”

– När vi väl hade bestämt oss för att byta golv insåg vi ganska snart att om vi skulle göra något åt den där spisen så skulle det göras samtidigt. Den ligger ju an mot såväl väggar som golv och tak.

– Så vi rev ned spisen med mur och allt själva. Vi plockade isär den, återvann gjutjärnsdelarna och skänkte tegelstenarna till en granne som behövde fyllnadsmassa, berättar Herman.

Borttagning av stor eldstad.

En mysig hörna med kamin blir till

– Sen började planeringen av vilken slags kamin vi skulle ha och vad vi skulle göra med resten av den stora väggen. Eftersom en braskamin tar mindre plats fanns det plötsligt en hel vägg ledig där den gamla spisen hade stått tidigare, säger Ida.

Jag har alltid önskat mig en hörna med kamin och en bokhylla där jag kan sitta sena höst- och vinterkvällar och mysa i värmen framför brasan.

Ida

Paret ville hitta en lösning som de båda gillade och som skulle komplettera resten av rummet. Med bakgrund som snickare tog Herman sig an att bygga en bokhylla och en vednisch att ha veden i.

Svart vedspis Jøtul F 373 Advance i vardagsrum med svart hylla och vednisch.

Storsäljaren Jøtul F 373 Advance blev ett enkelt val

– Vårt val av kamin föll på Jøtul, närmare bestämt braskaminen Jøtul F 373 Advance. Vi har haft Jøtul tidigare och varit väldigt nöjda med det. Vi ville ha en tidlös och renbrännande braskamin som gav god värme. Att den också halverar vedförbrukningen jämfört med den gamla spisen är ett stort plus i dessa tider med höga elpriser, säger Herman.

Svart vedspis Jøtul F 373 Advance i vardagsrum med svart hylla och vednisch.

Skulle du också vilja ha en Jøtul F 373 Advance?

Kontakta någon av våra duktiga återförsäljare. De hjälper dig gärna med ditt eldstadsprojekt! Med vår miljömedvetenhet med återvinning av gamla vedspisar och forskning kring Clean burn Technology kan du mysa framför brasan med gott samvete.