C400 Panorama spiskassett. Foto.

Från öppen spis till effektiv värmekälla

I många svensk hus finns det gamla öppna spisar. En öppen spis ger mycket mys men inte så mycket värme. Vi gillar alla att sitta framför en öppen spis, och samtidigt vet vi att värmen dör ut snabbt när du slutar elda. En del bränder orsakas också av gnistor och lågor från öppna eldstäder.

Jøtul spiskassetter är lösningen

Att installera en spiskassett i din gamla eldstad är lösningen på allt. Med Jøtuls spiskassetter kan du förvandla din befintliga öppna spis till en effektiv värmekälla, medan du fortfarande behåller känslan av levande eld. Jøtuls spiskassetter passar i de flesta öppna spisar.

Se alla våra spiskassetter

 

Se före och efter bilder på en spiskassett i en öppen spis nedan.

Eld för kråkorna?

En öppen spis ger mycket strålningsvärme. Spisen suger in mycket varm luft, som sedan försvinner rakt upp genom skorstenen, vilket ger värme först och främst för kråkorna. Om du installerar en spiskassett i din öppna spis kan verkningsgraden öka upp till 80%.

Värmeförlust på natten

Om du har en öppen spis, lämnas spjället öppet när du lägger dig på natten. Då får du ventilation genom öppna spisen hela natten vilket ger en stor värmeförlust. Detta kan undvikas med en spiskassett eftersom du kan stänga luckan och undvika värmeförlust.

Fem gånger så effektiv

SINTEF visar att 1 000 liter staplat björkved med luft mellan kuberna ger följande uppvärmning i hemmet:

  • Öppen spis: 200 kWh
  • Gammal vedspis /  gammal spis med luckor:  700 kWh
  • Ny vedspis / ny spis med luckor: 950 kWh

Effekten blir därför ungefär fem gånger så hög med en ny vedspis eller stängd spiskassett. Enligt Sintef är verkningsgraden för en öppen spis cirka 10 - 15 procent av den energi man tillsätter.

Dörrarna på några av våra spiskassetter kan vikas åt sidan och kan i många fall eldas som en öppen spis när du vill ha extra närhet till elden. En spiskassett ger en skön värme, och de stora glasytorna ger en fin visuell flambild. Våra spiskassetter har både böjda former och modern design som passar de flesta hem.

Ren förbränning och fokus på miljön

Nya vedspisar och eldstäder som sålts i Sverige sedan 1998 är vad vi kallar rent brännande. Detta innebär att de uppfyller utsläpps- och säkerhetskraven. Vi vet att det finns många gamla lösningar runt i hemmen. Eldstäder är en gammal tradition och har alltid varit en viktig värmekälla i de svenska hemmen.

Om du har en gammal spis eller eldstad hemma, är det ett smart val att byta till en rentbrännande kamin eller spiskassett. Dessutom gör du något för miljön.

Svein Sanne, kundtjänstchef i Jøtul

Ren förbränning innebär att ugnarna har ett dubbelt förbränningssystem som omvandlar upp till 90% av gaserna och partiklarna i röken till värme. En ugn som är rent brännande kommer också att kräva mycket mindre ved än gamla ugnar som inte har detta system. Med rätt eldning kan man nästan halvera vedförbrukningen samtidigt som miljöpåverkan minskar. Det är smart för din plånbok och miljön.

Spiskassett i öppen spis

Det är en bra lösning att installera en spiskassett i en öppen spis. Ta bilder av din öppna spis och ta måtten på öppningen innan du börjar. Din återförsäljare kommer vilja veta detta så att hen lättare kan avgöra vilken spiskassett som passar bäst för just dig..

Om du installerar en spiskassett i din öppna spis kommer du att uppleva:

  • En effektiv värmekälla som ger skön värme.
  • En brandsäker lösning, eftersom det inte finns någon fara för att gnistor att falla ut
  • En mer miljövänlig värmekälla.
  • Att du använder mindre ved.

Jøtul har världens största och mest erfarna återförsäljarnätverk. Kontakta gärna någon i ditt område, det sparar både tid och pengar.

Kontakta din närmaste återförsäljare