Familjen sitter och spelar spel i vardagsrummet framför Jøtul I 620 FR spisinsats

Personlig eldstadslösning med insatsen Jøtul I 620 FR

En familj på sju personer hade en äldre kamin utan någon direkt insyn över lågorna. Så här gjorde de för att få en personligt utformad lösning med en effektiv insats som både värmer bättre och där de kan se de vackra flammorna därinne.

Före bild på en äldre eldstad i vardagsrummet
Före bild på "Darth Vader" eldstaden

En stor familj som älskar att mysa framför brasan

Karoline och Carl Daniel bor i en villa i Stavanger med sina fem tjejer i åldrarna 2–12 år. Karoline har en Instagram-profil som heter @karroogcarrydesign där hon lägger upp många fina inredningsbilder och inredningstips.
Familjen älskar att mysa framför brasan sena höst- och vinterkvällar men de tyckte det var dags att byta ut ”Darth Vader”, som de kallade sin gamla braskamin. De ville ha en eldstad som värmde bättre och där de kunde se lågorna som brann. Så här gick det till när de bytte ut kaminen.


Skulle du vilja ha en ny eldstad? Titta igenom vår sortiment och hitta din nya drömeldstad!

Gott samarbete i renoveringsprojektet

Karoline är utbildad inredningsdesigner och Carl Daniel är snickare. Tillsammans utgör de ett perfekt team när de ska renovera – ett riktigt dreamteam! Detta dreamteam har renoverat hela huset tillsammans och är väldigt måna om att skapa bra funktionella lösningar som förenklar i vardagen. Du kan se den stora förvandlingen av huset på Instagram-profilen @karroogcarrydesign.


Sedan de flyttade in i huset 2016 har de gjort om hela planlösningen på första och andra våningen. De har gett huset ett mer tidsenligt utseende och renoverat alla ytskikt. Efter att ha lagt så mycket tid på renoveringar de senaste åren så var det nu dags för eldstaden.

Eldstaden var otroligt skrymmande och tog upp dyrbara kvadratmeter i vardagsrummet. Huset vi har är inte särskilt stort för så många och vi måste ta vara på varje kvadratmeter på bästa sätt.

Karoline Omlie

Enligt Karoline gav inte den gamla eldstaden heller särskilt mycket värme. Den var också svår att få fyr i och sotade snabbt igen. Och så såg man knappt något av elden.


– Vi har länge drömt om en ny modernare eldstad. Våra tjejer älskar när vi tänder i brasan. Det är så mysigt, säger Karoline.

Se den fina förvandlingen!

Som utbildad inredningsdesigner hade Karoline en bra känsla för hur det nyrenoverade vardagsrummet med ny eldstad skulle se ut. Med god hjälp av en Jøtul-återförsäljare i närheten föll valet på insatsen Jøtul I 620 FR – en stor kamininsats med glas på två sidor som passar perfekt i ett hörn. Med en insats kan man också forma sin egen eldstadslösning ganska fritt. Möjligheterna är många när det gäller storlek och antalet glassidor på insatsen samt vednisch och färgval.


Vi tycker att Karolines lösning passade utmärkt till deras vardagsrum. Ytan utnyttjas bättre och placeringen av insatsen med de stora glasen gör att de kan njuta av lågorna från soffhörnan.

Före- och efterbild av vardagsrum med ny spisinsats Jøtul I 620 FR
Bilder på vardagsrummet före och efter med den nya insatsen Jøtul I 620 FR
Bilder på Karolines vardagsrum med den nya spisinsatsen Jøtul I 620 FR

Därför valde de en norsk kamininsats från Jøtul

Karoline berättar att de hade en Jøtul-kamin hemma när hon växte upp och hon gillar att Jøtul är ett norskt märke. Därför blev valet lätt när de började leta efter en ny eldstad.

Visste du att?
Norskt kulturarv och norsk tradition är en viktig del av det Jøtul står för. Därför anlitar vi alltid norska formgivare när vi ska ta fram nya produkter.

Karoline sitter i soffan med sin katt framför Jøtul I 620 FR spisinsatsen

Jøtul I 620 FR – en stor kamininsats med god insyn över lågorna

En rymlig, praktisk och användarvänlig insats av gjutjärn. Insatsen är utformad med två glas, perfekt i ett hörn så att du får den perfekta insynen över lågorna. Med en eldstadsbeklädnad av vit vermikulit får eldstaden ett fint och luftigt uttryck med en vacker flambild. Trots att den är så stor är insatsen konstruerad att elda optimalt i vid låg effekt. Den är även utrustad med brasbegränsare i förbränningskammaren och ett snäpplås i luckan för en säker eldning.

Jøtul I 620 FR – enkel att använda och värmer gott!

– Insatsen är lätt att tända i. Veden räcker jättelänge. Glaset sotar sällan igen och ger därmed en perfekt insyn över lågorna, säger Karoline.


Vi vet att många tycker att det är svårt att få fyr, så vi gav därför Karoline och Carl Daniel några bra tips på hur de ska använda insatsen och elda i den och lärde dem tändningsmetoden ”top-down”.


Karoline säger också att det ibland kan bli ”nästan lite för varmt” men att de har lärt sig att reglera lufttillförseln i eldstaden och fått bättre koll på värmen.

Vet du hur du får fyr i kaminen?

I vår video om hur du tänder och använder insatsen Jøtul I 620 FR kan du se hur du gör för att lyckas varje gång!

Äkta värme från eldstaden kan komma till stor nytta i tider med höga energipriser

I en tid med så höga elpriser kan värmen från en kamin hjälpa till att sänka uppvärmningskostnaderna. Dessutom kan kaminen ses som en beredskapslösning vid strömavbrott vintertid. En eldstad funkar alltid – oavsett om strömmen går.


– Vi är så tacksamma att ha en eldstad nu i dessa tider med höga elpriser. Det är en investering som lönar sig i längden och dessutom ger den huset den där extra pricken över i:et, säger Karoline.

Det första jag tänker på när jag hör ordet kamin är Jøtul.

Karoline Omlie

Skulle du vilja ha en Jøtul I 620 FR?

Våra återförsäljare hjälper dig gärna att förverkliga din dröm om en egen eldstad! Oavsett om du vill ha just en Jøtul I 620 FR eller någon annan insats hjälper våra återförsäljare gärna till så att du kan hitta rätt lösning för dig och ditt projekt.