Värmelagrande braskamin i snyggt arkitektritat fritidshus

Vad kan vara bättre än att kunna dra sig undan och koppla av i en stuga i Nordnorges vacker natur? Det tyckte i alla fall ett gift par från Harstad som såg ut den här platsen i Tjeldsunds kommun för sitt nya fritidshus. För dem var detta helt enkelt drömläget för trevligt umgänge, naturupplevelser och slappa dagar framför brasan.

Ett ”Gapahuk” i vikingaland

Makarna berättar att de hade letat länge innan de hittade fritidshuset ”Gapahuk” ritat av den ansedda norska arkitektbyrån Snøhetta. Huset ligger 55 meter från havet i Tjeldsunds kommun i ett område med mycket vikingahistoria och fornminnen från vikingatiden som vittnar om tidiga bosättningar och betydande välstånd under vikingatiden och medeltiden. I detta karga, öppna, vackra landskap omgivet av höga berg passade ”Gapahuk” in perfekt.

Vkingasvärden Steinsviksverdeti

Visste du att?

Ett av de finaste vikingasvärden i Norge, ”Steinsviksverdet”, har hittats ute på Tjeldøya.

Källa: https://snl.no/Tjeldsund


Lägereld mitt i vardagsrummet med braskaminen Jøtul F 520 HT

Efter att de valt ut vilket hus de ville ha var det så dags att också välja eldstad. Makarna tog god tid på sig för att hitta en kamin som skulle passa in. Eldstaden blir ofta en samlingspunkt i rummet och är också en möbel som ska hålla i många år. Valet föll till slut på braskaminen Jøtul F 520 HT som de tyckte skulle passa perfekt i huset.

Braskaminen Jøtul F 520 HT i snyggt arkitektritat fritidshus

Det är ett enplanshus på 94 m2 med öppen planlösning med mycket glas och högt i tak. Kaminen värmer snabbt upp huset och vi använder den året runt”, berättar makarna.

Kaminens rena linjer och höjd förstärker uttrycket och takhöjden i stugan. Den stora förbränningskammaren med glas på tre sidor bjuder in till umgänge och trevliga stunder och man kan nästan få känslan av att ha en lägereld mitt i vardagsrummet.

Vet du vilken braskamin du ska välja?

Läs våra tips om hur du väljer kamin. Då är du sedan väl förberedd när du ska prata med våra återförsäljare.


Braskaminen Jøtul F 520 HT i snyggt arkitektritat fritidshus

”Vi är mycket nöjda med användningen av kaminen. Vi har läst Jøtuls tips om hur man eldar med ved i den och tycker att det brinner fint. Och sotet bränns också bort”, berättar makarna.

Vet du hur du eldar i kaminen?

Vi visar hur du får fyr på brasan varje gång genom att följa dessa enkla steg!

Braskaminen Jøtul F 520 HT i snyggt arkitektritat fritidshus

Värmelagrande braskamin med panoramavy över lågorna

Jøtul F 520 HT är en hög braskamin med glas på tre sidor som ger dig en panoramavy över lågorna. Braskaminen har plats för värmelagrande stenar i toppen som ger upp till tolv timmars extra värme efter att sista vedträet lagts in. Dessutom finns det plats för praktisk förvaring av ved i sockeln.

Läs mer om värmelagrande eldstäder.

Njut mer av de vackra lågorna med renare glas

Den stora horisontella glasluckan och glasen på sidorna har en speciell ytbehandling som gör att de håller sig renare. Dessutom har kaminen en luftspolningsfunktion som spolar luft nedför insidan av glaset och minskar risken för att det bildas sotavlagringar. Braskaminen är även utrustad med praktiska och användarvänliga luftventiler som gör det enklare att tända och elda.

Det finns många fördelar med värmelagrande braskaminer:

  • Behaglig värme som varar i timmar
  • Lägre vedförbrukning
  • Mindre behov av andra värmekällor
  • Ekonomiska fördelar
  • Miljövänlig eldning

En underbar plats att bara vara på

Njuter av den norska naturen på skidor och till fots

Fritidshuset används flitigt av makarna, som nyttjar det nästan varje helg och under semestrarna. Omgivet av vackra fjäll som Kongsviktinden, Sætertinden och Haukebøtinden är detta ett perfekt utgångsläge för fjällturer på skidor eller snöskor på vintern och till fots på sommaren. På hösten plockar paret gärna hjortron och kantareller. Oftast räcker det att bara gå runt knuten. De berättar också att de har en egen björkskog som förser dem med ved till brasan.

Karta över Tjeldsund och nordisk stuga med norrsken.

Så här långt norrut i Norge får de också då och då uppleva norrskenet som dansar över himlen. Och med naturen så nära är det inte ovanligt att de ser ren och älg som strosar omkring precis utanför. Det är verkligen en magisk plats där de kan dra sig undan och ladda batterierna. Antingen ute i naturen eller framför den fina varma kaminen.

Vill du se mer av fritidshuset ”Gapahuk”?

Kolla in @gapahuk_cabin på Instagram och följ deras stugliv genom årstiderna.

Braskaminen Jøtul F 520 HT med svart hund framför.
Slättlandskap med sjö, renar och höga berg.
Gula kantareller i en glasskål.

Skulle du vilja ha braskaminen Jøtul F 520 HT?

Våra återförsäljare hjälper dig gärna att förverkliga din dröm om en egen eldstad! Oavsett om du vill ha just en Jøtul F 520 HT eller någon annan braskamin hjälper våra återförsäljare gärna till så att du kan hitta rätt lösning för dig och ditt projekt.