Tjej som sitter framför brasan Jøtul I 520 FR

Uppfyll stugdrömmen med en ny eldstad

Med en stuga som har eldstaden som primär värmekälla var det viktigt för familjen på fem att välja rätt eldstad. Stugan på fjället har blivit familjens fristad, där möjligheten till avkoppling och bekvämlighet är en viktig aspekt.

Fristaden blev en stuga på fjället

Familjen på fem består av Silje, Eirik, Elise, Einar och Gustav. I likhet med många andra småbarnsfamiljer har de en stressig vardag. Eirik driver eget som naprapat, Silje arbetar som frisör och är aktiv med sitt interiörkonto på Instagram, @landlig_funkis. Då är det extra värdefullt att ha en stuga att åka till för att koppla av och ladda batterierna. 

Tjej som sitter framför brasan Jøtul I 520 FR
Insats Jøtul I 520 FR

Renovering av övertagen stuga

När stugan övertogs 2018 var det bara att kavla upp ärmarna, för här var det en hel del som behövde fixas. Silje och Eirik insåg snart att eldstaden var ett av de projekt som genomföras först. Det var viktigt att få eldstaden fixad eftersom den är stugans primära värmekälla. Innan renoveringsprojektet påbörjades fanns det en äldre spisinsats och en äldre Jøtul F 602 i stugan. Spisinsatsen var inte ordentligt inmurad och därför gav den mycket liten effekt.

- Jøtul rekommenderade en montör som kom för att kontrollera skorstenens tillstånd och möjligheterna för vårt eldstadsprojekt. Montören genomförde en grundlig kontroll av eldstad och skorsten, och såg att vi även behövde renovera skorstenen, berättar Silje.

Före-bilder på spisinsatsen

Val av ny renbrännande eldstad och skorstensrenovering

Silje och Eirik berättar för oss att de först sökte inspiration till eldstaden på nätet, och att de även tittade runt i butiker innan de kom fram till vilken eldstad de ville ha. De fick råd och vägledning kring vilken typ av eldstad som passade deras behov och då föll valet till slut på Jøtul I 520 FR.

Vi ville ha en modernare och mer funktionell eldstad.

Silje Skrinde

- Vi är mycket nöjda med den här spisinsatsen; den är lätt att tända, den är renbrännande, den sotar lite, den håller värmen bra och den har en snygg design. Eftersom eldstaden är stugans primära värmekälla använder vi den nästan hela tiden när vi är där, berättar Silje.

Vit omramning med en svart insats kallad Jøtul I 520 FR i en norsk stuga.
Bilderne är hämtade från Instagramkontoen @landlig_funkis
Vit omramning med en svart insats kallad Jøtul I 520 FR i en norsk stuga.
Vitt omger insatsen Jøtul I 520 FR i ett vardagsrum.

Flexibel och stilren spisinsats

A clean-burning fireplace in solid cast iron with two panes. The glass sides offer a great view of the flames from different points in the room, and perfect fire visibility. The air wash and coating on the glass make it easier to keep the panes clean. The light-coloured burn plates also provide a light and airy flame picture. The fireplace features a self-closing door, log retainers inside the combustion chamber, and well-designed air vents for ease of fire lighting and maintenance. As an optional extra, the door can be right-hinged to your preference. For optimised heating performance in low-energy homes, the fireplace is enabled for optional outside air intake.

Vill du genomföra en liknande förändring där hemma eller i stugan?

Våra duktiga återförsäljare hjälper dig att hitta rätt lösning till ditt eldstadsprojekt. Kontakta din närmaste återförsäljare i dag.