Jøtul F 163 svart vedspis med ved på sidan och vit vägg bak

Ny kamin halverar vedförbrukningen!

I en tid med höga elpriser kommer många att vilja elda med ved för att spara in på kostnaderna. Den höga efterfrågan har dock lett till brist på ved hos många vedproducenter. Då kan det vara bra att veta att en ny kamin eller braskamin med modern eldningsteknik gör att veden varar dubbelt så länge!
Magin ligger just i förbränningstekniken. Den gör att du får ut mycket högre verkningsgrad – eller värme – av varje vedträ än i en gammal braskamin.

Förbränningsprocessen är avgörande

Så här fungerar förbränningsprocessen: När ved brinner avger den gaser. Hälften av energin (värmen) i veden finns i de här gaserna. Om syretillförseln är för låg när du eldar med ved gör det att förbränningen blir ofullständig. Men som tur är har mycket utvecklats de senaste åren och Jøtul har intagit rollen som världsledande inom utvecklingen av Clean Burn Technology.

Principen med renbrännande kaminer är att de är bättre isolerade, vilket ger en högre temperatur i brännkammaren. Dessutom tillförs ytterligare uppvärmd luft (syre) direkt ovanför elden, vilket garanterar att de gaser och partiklar som förblev oförbrända i gamla braskaminer också förbränns. Det ger väldigt lite utsläpp genom skorstenen samtidigt som det ger mer värme i rummet. Det är bra för miljön och bra för plånboken!

Dubbelt så mycket värme med en renbrännande braskamin

Äldre kaminer och braskaminer har en verkningsgrad på runt 40 %, enligt bland annat norska naturvårdsföreningens projekt ”Energismart”, medan verkningsgraden för en renbrännande braskamin från Jøtul är över 80 %. Det ger dig dubbelt så mycket värme från varje vedträ om du byter ut den gamla braskaminen till en ny. Samma källa rankar förresten våra kaminer och braskaminer som de mest energismarta!

Med dagens höga elpriser kommer du att ha tjänat in investeringen i en renbrännande braskamin från Jøtul inom några få år. Ved ger äkta värme och dessutom får du en snygg inredning med en värmande möbel i rummet. Enova, som ägs av norska klimat- och miljödepartementet, har tagit fram en bra översikt över besparingar i samband med köp av en ny kamin och beskriver fördelarna med det.

Så eldar du rätt och minskar samtidigt vedförbrukningen

En korrekt vedeldning är beroende av flera faktorer: att använda torr och rätt ved, att tända på rätt sätt och inte minst att ha tillräcklig lufttillförsel.

Enligt SINTEF, ett av Europas största oberoende forskningsinstitut, måste du elda på rätt sätt för att få ut mesta möjliga av veden. Då är själva tändningen viktig.

1. Lägg två vedträn underst.

2. Varva med tunnare stickor ovanpå, korsvis med luft emellan.

3. Toppa med tändbriketter.

4. Tänd från toppen. Lågorna ska arbeta sig uppifrån och ned.

Veden måste också vara torr. Fukthalten i ett färskt vedträ är cirka 50 % och den bör ha sjunkit till 20 % innan vedträet läggs in i kaminen. Med fuktig ved går energin förlorad och braskaminen kyls ned. Fuktig ved utvecklar också mera rök och orsakar mer föroreningar och sot i både braskaminen och skorstenen.

Läs mer om hur du eldar rätt