Starta din brasa. Foto.

4 steg för att starta din brasa!

Att få eld i kaminen kan ibland vara svårt, men oroa dig inte! Vi leder dig steg för steg så att du lär dig att ordentligt starta din kamin en gång för alla. Här får du en säker procedur som gör eldning enkelt och miljövänligt.

Antingen startar du tändningen från eldens topp eller från botten. Vi föredrar att börja med tändning från toppen av elden. Det ger mindre sot och aska, säkerställer bättre lufttillförsel och gör så att du får en högre temperatur i eldstaden snabbare.  Starta med att placera några större vedklabbar i botten, placera sedan en bunt startved ovanför. Hur mycket ved beror på eldstad och står i kaminens eldningsinstruktion. Lägg några tändkuddar på toppen och tänd på. Elden kommer sedan att brinna neråt. Kaminen får snabbt upp en hög driftstemperatur och gaserna förbränns renare.

Vad du behöver för att tända en brasa:

 • Ett par större vedklabbar
 • 8-12 pinnar startved
 • Några tändkuddar
 • Tändstickor

Då är det dags att tända i eldstaden!

 1. Se till att alla ventiler i kaminen är öppna så att draget är bra när du tänder. I en kamin bör man alltid placera två eller tre tändkuddar när man tänder- en är ofta för lite. Anledningen är att förbränningen av en tändkudde sker i tre steg och en enda kudde räcker inte för att få upp temperaturen. Flera kuddar ger större area, skapar mer turbulens och bidrar till att starta brasan snabbare.

  Vedkub i spisen. Foto.

   
 2. Lägg sedan ett lager startved på toppen av stockarna, helst 2-3 lager. Kom ihåg att luft är viktigt - ett avstånd på cirka 1 cm mellan varje pinne är också bra. Veden ska inte vara för grov, små kubbar som är 2-4 cm tjocka är perfekta.

  Vedkub i spisen. Foto.

   
 3. På toppen av lagret med startved lägger du ett par tändkuddar. Använder du tidningspapper skall du veta att det skapar onödigt mycket aska och bidrar till mer sot, som är skadligt för miljön.

  Tändbriketter i spisen. Foto.

   
 4. Sista steget är enkelt, tänd brasan och stäng dörren. Sedan skall det börja brinna bra!

  Ljus på eldstaden. Foto.

Får du inte fart på brasan? Prova ett av dessa tips:

 • Veden utnyttjas bäst när dragventilen är lagom öppen, så att lågan får tillräckligt med luft och elden är relativt intensiv. Då minskar också föroreningarna, eftersom partiklar och gaser helt enkelt brinner upp - och blir istället bidrar till en skön rumsvärme.
 • När huset är varmt regleras rumstemperaturen av mängden ved, inte av luftventilen.
 • Om brasan brinner för lugnt kan det vara en idé att låta dörren stå på glänt tills eldstaden blivit ordentligt varm.

  Fyra i brasan. Foto.

   
 • När du tänder i din eldstad är det viktigt att använda torr ved som är uppdelad, det är då det brinner som bäst!
 • Rengör kaminen och rökrören en gång om året för att ta bort sot. Då får du en mycket varmare ugn. Rengör oftare om du använder mycket tall, vilket ger mer sot än andra träslag.
 • Hårda träslag ger mer värme än lätta träslag med samma volym. Speciellt på kalla dagar i början och slutet av eldningssäsongen är ljusa träslag det perfekta bränslet. De ger en ren förbränning utan att huset blir för varmt.

Vad betyder Clean burn Technology?

När träet gradvis antänds ökar också mängden rökgaser från veden. Jøtul kaminer är så kallade rent brännande kaminer, vilket innebär att förbränningskammaren är utformad så att rökgaser och sotpartiklar brinner upp innan den kommer in i skorstenen och minskar utsläppen av föroreningar. Denna process startar när eldstaden blir varm.

Om du följer anvisningarna ovan och tänder med ett par stora stockar kommer det första vedinlägget brinna cirka en timme. När detta har brunnit ut kan du försiktigt öppna dörren och lägga in mer ved. Ett bra tips är att öppna dörren försiktigt. Då undviker du att få rök in i rummet.

F373 i vardagrummet. Foto.

Varför skall du välja en rent brännande kamin från Jøtul?

Att välja en Jøtul kamin är ett säkert val oavsett om du behöver en ny eldstad eller om du kan byta ut en gammal vedspis eller kamin. Med Jøtuls moderna och rent brännande eldstäder hjälper du till att minska utsläppen av partiklar med upp till 90%, plus att du får 40% mer effektivitet från varje vedkubbe.

Jøtul ger dig norsk värme på bästa möjliga sätt och är ett bra val för dig och miljön.

 

Se alla våra renbrända spisar- och vedspisar