Jøtul F 602 ECO liten vedspis med häll i modernt vardagsrum

Jøtul F 602 ECO – en liten braskamin med stor personlighet

Jøtul F 602 är en av våra stora klassiker. Med den tidlösa designen från 1940 och den moderna förbränningstekniken blir den här braskaminen inte bara en snygg inredningsdetalj. Den blir också din trogna följeslagare som ger äkta värme som du kan lita på i många år framöver.

Liten braskamin – stor klassiker

Jøtul F 602 anses tillhöra en av våra riktigt stora klassiker. Den formgavs av arkitekterna Blakstad och Munthe Kaas och dekorerades av skulptören Ørnulf Bast i Oslo 1940. Blakstad och Munthe Kaas har gjort ett utmärkt jobb, för sedan lanseringen 1940 har mer än två miljoner exemplar av Jøtul F 602 sålts.

Braskamin av massivt gjutjärn

Jøtul F 602 ECO är tillverkad av massivt gjutjärn. Braskaminer av gjutjärn är extremt slitstarka. Det är enkelt att byta delar och trots många år i bruk förlorar den inte formen. Dessutom kan gjutjärn återvinnas. En viktig del av råvarorna i vår produktion är gamla återvunna gjutjärnskaminer som smälts om. I princip transporteras returkaminerna in i ena änden av fabriken och kommer ut som moderna renbrännande modeller i den andra.

Läs mer om återvunnen värme från Jøtul

Modern förbränningsteknik halverar vedförbrukningen

Med designen från 1940 och dagens moderna förbränningsteknik har vi kombinerat de bästa funktionerna från två epoker.

Genom att elda på rätt sätt med torr ved kan den här renbrännande braskaminen uppnå en verkningsgrad på hela 81 %. Du får alltså ut mycket mera värme av varje vedträ. Som jämförelse har många gamla vedspisar en verkningsgrad ned mot 50 %.

Så eldar du på rätt sätt med Jøtul F 602 ECO i fyra steg:

  1. Lägg två större vedträn i botten.
  2. Lägg mindre vedträn korsvis ovanpå varandra. Se till att det är lite avstånd mellan vedträna så att det kommer in luft.
  3. Lägg tändbriketter längst upp.
  4. Tänd i toppen och låt lågorna arbeta sig nedåt så att gaserna förbränns.
Jøtul F 602 ECO miljövänlig luftkanal

Miljövänligare

I braskaminen finns det en luftkanal som leder luften upp till toppen av insatsen. Det gör att de obrända gaserna förbränns så att braskaminen blir miljövänligare. Vi har också gjort ett separat luftsystem som leder kall luft in i den varma zonen där luften värms upp och sedan leds ut i rummet.

Praktisk braskamin med kokplatta

På toppen av F 602 hittar du en kokplatta som du kan använda till matlagning eller för att göra dig något varmt att dricka. Detta är en funktion som har varit mycket uppskattad genom alla år.

Terje Agard projektingenjör på Jøtul

På undersidan av kokplattan till Jøtul F 602 ECO har vi utvecklat värmeskåror som hjälper till att absorbera värmen från röken och lågorna. Resultatet är en effektiv och förbättrad kokplatta.

Terje Agard, Projektingenjör Jøtul
Jøtul F 602 ECO häll

Visa upp dina kokkonster med en extra kokplatta

Som tillval finns en extra kokplatta baktill (om du inte behöver ett topputtag av monteringsskäl). Om du gillar att laga mat över riktig värme från en vedspis, varför inte utöka ”köket” med ytterligare en kokplatta? Med två kokplattor är du väl rustad för att laga en liten festmåltid till frukost, lunch eller middag. Vi hoppas det smakar!

Se vad andra har lagat på sin Jøtul F 602:

Jøtul F 602 är en verklig favorit på Instagram och vi älskar att se hur våra följare delar bilder på mat som de har lagat på sin egen Jøtul F 602.

Jøtul Instagram-följare lagar mat på Jøtul F 602Jøtul Instagram-följare lagar mat på Jøtul F 602Jøtul Instagram-följare lagar mat på Jøtul F 602

Posta Jøtul Instagram@le_anvil@anne.esmee och @theintrepidexplorers

En designikon för framtiden

Jøtuls bästsäljare uppdateras för att hänga med i tiden och Jøtul F 602 är en ikon som bör få leva vidare många år framöver. Vi har också gjort det enklare att byta ut den gamla F 602 till den nya F 602 ECO. Så om du vill byta till en miljövänligare version av populära F 602 så kan våra återförsäljare hjälpa dig med detta.

Hitta en återförsäljare