Dam söker efter eldstad på nätet

Ska jag välja braskamin eller eldstad?

I vårt breda sortiment kommer du garanterat att hitta precis den braskamin eller eldstad du behöver och drömmer om. Vilken eldstad ska du välja? Och vad är skillnaden mellan en braskamin och en eldstad? Vad är insats, kassett och omramning för något? Vi guidar dig genom de möjligheter som finns för att göra valet lite enklare för dig.

Låt oss först titta på de olika produkttyperna av eldstäder och braskaminer som finns på marknaden:

.

Jøtul F 232 svart vedspis i skandinaviskt vardagsrum

Braskamin – tar liten plats och ger snabb värme:

Förr var kaminer ofta helt stängda utan insyn till brasan. De flesta moderna kaminerna som säljs i dag är däremot försedda med ett glas framtill. Vissa har även glas på sidorna för maximal insyn till lågorna. Sådana kaminer kallas ofta för braskaminer. En braskamin tar liten plats, är lätt att ansluta till en skorsten och ger snabb värme i rummet när den tänds.

 

Se alla våra braskaminer

Mor och son sitter i köket framför öppen spisinsats Jøtul I 620 F

Insats – designa din egen eldstadslösning:

En insats kan beskrivas som en komplett brännkammare, gärna med en bred lucka. Insatser placeras på utsidan av en vägg och muras runtom med en eldstadslösning som du själv kan designa. Du väljer själv finish, till exempel med en vedhylla, slät eller skrovlig yta som kan målas i önskad färg. Insatser kan också användas i öppna spisar. Våra insatser finns i en mängd olika storlekar och du kan välja ett, två eller tre glas för att njuta av lågorna. Du kan alltså fritt välja exakt den insats som passar dig och din inredning bäst.

 

Se alla våra insatser

Den kamin eller eldstad du väljer kommer inte bara att komplettera inredningen i ditt rum utan även ge dig skön och god värme i många år.

Jøtul FS 520 FRL vit öppen spis i ett ljust skandinaviskt vardagsrum

Eldstad – tids- och kostnadsbesparande paketlösning:

När en insats monteras i en färdigdesignad omramning kallar vi det för en eldstad, inbyggnadskamin eller spisomramning. Här får du ett helt paket bestående av en insats, med antingen ett, två eller tre glas, och färdig omramning runtom.

Våra eldstäder är ett tids- och kostnadsbesparande alternativ när du ska bygga din egen eldstad. Dessutom tar de mindre plats, är enkla att placera och ger väldigt bra värme. Omramningen kan ha en vedhylla och olika varianter av spjäll och golvhöjd till insatsen och den kan målas i den färg du vill ha – direkt efter installeringen.

 

Se alla våra eldstäder

Jøtul C 400 Panorama eldstadskassett installerad i dagbrott

Kassett – perfekta lösningen för öppna spisar:

En kassett är framtagen för att installeras i en befintlig öppen spis. Våra kassetter är flexibla och lätta att installera och omvandlar snabbt den öppna spisen till en effektiv och renbrännande eldstad. I stället för att elda för kråkorna i en öppen spis får du en värmekälla som ger dig mycket mera värme av varje vedträ – verkningsgraden kan faktiskt öka med så mycket som 80 %! Med ett stort frontglas behåller du samtidigt trivseln och mysfaktorn då du kan se brasan.

 

Se alla våra kassetter

Vilket värmebehov har du i ditt hem?

Vilken lösning du ska välja beror förstås på vad du är ute efter. Ska det vara bostadens primära uppvärmningskälla? Eller ska det vara en möbel som höjer mysfaktorn? Eller kanske både och?

Tänk på att en vedeldad eldstad ger mycket värme. Därför måste kapaciteten (storleken) överensstämma med uppvärmningsbehovet och storleken på det rum som ska värmas upp. Om du bara vill elda för mysfaktorns skull och den goda avslappnande stämningen så behöver du förstås inte den största eldstaden eller braskaminen.

Om den däremot ska vara den huvudsakliga uppvärmningskällan bör du först mäta ytan som eldstaden eller braskaminen ska värma upp. Därtill är det viktigt att ta hänsyn till hur välisolerad bostaden är. En enkel tumregel är:

  • Bostäder byggda före 1960 behöver 80 W per m2
  • För bostäder byggda på 1960-talet till 1990-talet beräknas 60 W per m2
  • Nyare välisolerade bostäder beräknas behovet vara 30 W per m2

Beräkningen blir då så här:

  • Om du ska värma upp rum och kök på sammanlagt 70 m2 i den äldsta typen av bostad behöver du en eldstad som ger 5600 watt (70 m2 × 80 W).
  • Om du ska värma upp rum och kök i exempel två behöver du en eldstad som ger 4200 watt (70 m2 × 60 W).
  • I det tredje exemplet med den nyaste bostaden behöver du bara 2100 watt (70 m2 × 30 W).

Välj den eldstad eller kamin som passar ditt uppvärmningsbehov och din inredning

En kamin eller braskamin från Jøtul höjer mysfaktorn i ditt hem samtidigt som du får en miljövänligare eldstad och lägre eldningskostnader. Men den ska också vara en möbel som både är anpassad för rummet och värmebehovet och framhävar den stil du har valt. Med det som utgångspunkt har Jøtul tagit fram eldstäder och braskaminer i alla varianter: små och stora, smala och breda, runda, svarta och vita. Men gemensamt för de allihop är att de är några av marknadens effektivaste vedeldade kaminer med speciellt fokus på design, innovation och användarvänlighet.

Därmed har du ett bra utgångsläge för att kunna hitta den eldstad eller kamin du drömmer om. Och våra återförsäljare står självklart redo att hjälpa dig hela vägen.

 

Hitta närmaste återförsäljare