Händer som pekar på iPad med Jøtul-katalog

Hur stor kamin behöver jag?

Vedeldning som uppvärmningskälla är ett smart och ekonomiskt alternativ under perioder med sträng kyla. Och det finns väl ingen skönare värme än den man får av en sprakande brasa i kaminen! Men hur väljer du en kamin eller braskamin som passar just dina behov när möjligheterna är oändliga?

Hitta en kamin som passar dina uppvärmningsbehov

Att utgå från uppvärmningsbehovet är det absolut viktigaste om du ska ha en kamin eller braskamin som ger den bästa och effektivaste värmen. Vår erfarenhet visar att det är lätt att falla för det första visuella intrycket eller den högsta effekten. Då riskerar du att få en värmekälla som inte alls är anpassad för bostadens uppvärmningsbehov eller det du vill använda den till. Och kom ihåg att moderna bostäder är välisolerade och behöver mindre värmeeffekt än ett gammalt dragigt hus. 

Behovet av värme i en bostad beror på hur välisolerad den är, vilken typ av bostad det är, hur stora fönstren är och vilket klimat du bor i.

Flera faktorer påverkar valet av kamin

Behovet av värme i en bostad beror på hur välisolerad den är, vilken typ av bostad det är, hur stora fönstren är och vilket klimat du bor i.

En tumregel är att moderna bostäder och lågenergihus klarar sig med en angiven värmeeffekt på endast 20 watt per kvadratmeter medan ett äldre hus behöver 50–80 watt per kvadratmeter. Bor du i de kallare delarna av landet och i en äldre bostad med dålig isolering kan du med fördel öka värmeeffekten till runt 100 watt per kvadratmeter.

Det som avgör braskaminens verkningsgrad och hur mycket värme och trivsel du får ut av varje vedträ vid normal eldning är storleken på brännkammaren. Om eldstaden ska stå i ett litet och välisolerat rum kommer en för stor kamin att resultera i ”småeldande” som inte är särskilt effektivt och snabbt sotar igen glaset så att du inte kan se lågorna.

Se våra råd till dig som ska köpa en ny kamin

 

Litet rum – liten braskamin

Men ett begränsat utrymme är ingen anledning till att inte kunna ha glädje av en brasa. Vi har flera braskaminer som lämpar sig för mindre rum. Jøtul F 105-serien är ett exempel på en liten braskamin som passar i mindre rum. Den kan brinna effektivt med betydligt lägre effekt än andra braskaminer. Braskaminen ger en behaglig värme samtidigt som den förbrukar lite ved.

Jøtul F 105 LL svart vedspis i modernt vardagsrum

Eftersom det är många olika faktorer som avgör uppvärmningsbehovet i en bostad rekommenderar vi att du rådgör med någon av våra återförsäljare. De kan hjälpa dig att hitta den optimala eldstaden för dig. Men det är bra att ha tänkt igenom behovet och användningen innan du börjar leta. Och inte minst: hur många kvadratmeter vill du värma upp och hur bra håller bostaden värmen?

 

Hitta närmaste återförsäljare