Katt foran peis

Hygge-experten

En som värkligen gillar att mysa – det är denna mannen. Att hitta en mjuk och varm plats att sova och slappa – det är en konst som katter har bemästrat i hundratals år.

Tips från en riktig hygge-expert

Är du en av många som lever i en hektisk vardag med en lång lista på saker som skall göras? Då kan det vara värt att följa tipsen från vår expert, som verkligen vet vad han talar om.  Huskatten Balder kan konsten att ta det lugnt och han känner till de bästa platserna i huset.

  • Gott om plats: För katten är sömn och avkoppling en stor del av livet. Hela 14-18 timmar om dygnet går att till detta. Därför blir platsen man skall ligga på mycket viktig. Underlaget bör vara mjukt och tryggt – gärna den bästa stolen i huset eller i mitten av soffan. En katt som är extra kelsjuk får kanske plats i famnen hos husse eller matte och får extra kli bakom örat.
  • Lugn och ro: Om katten hittar en plats där det är helt lugnt är detta behagligt, men det känns tryggt att i bakgrunden höra att någon är hemma.
  • Filtar och plädar: En mjuk filt (som inte sticker) eller pläd är alltid bra för lite extra komfort.
  • Äkta värme från kaminen: När det börjar bli kallt ute är det skönt att hitta en lugn och varm plats. Värmegolvet kan vara skönt, men det kan inte jämföras med famnen hos husse eller matte framför den varma kaminen.  

Katt

Värmegolvet kan vara skönt, men det kan inte jämföras med famnen hos husse eller matte framför den varma kaminen.

 

Balder, Hygge-expert

Mys med katten och sänk ditt blodtryck

Katter som jamar, är er både rogivande och mysigt att se på. Nu visar det sig att katter som jamar kan ha en positiv effekt på vår hälsa. När katten jamar sänks nämligen vår stressnivå något som får vårt blodtryck att sänkas.

En studie från University of Minnesota visar att kattägare har hela 40% mindre risk att få hjärtsjukdomar och mindre sannolikhet att få hjärtinfarkt. Forskare tror att detta beror på att vår stressnivå går ner av det rogivande jamandet.

Koppla av med en varm kopp choklad

Sänk din stressnivå och laga en varm kopp choklad.

Se recept