Dame foran Jøtul F 373 Advance kamin og juleträ

En lugn och skön jul framför brasan

Lägg inte sordin på julstämningen med höga förväntningar och långa att-göra-listor. Julen är den perfekta tiden för fullständig avslappning framför en härlig brasa.

Julstämning för dig och de dina

Vad får dig att komma i julstämning? Doften från nybakade pepparkakor och lussekatter, ljudet av gamla julsånger, glögg och pepparkakor framför brasan eller julfilmer tillsammans med familjen? Vad som ger julstämning varierar ju från person till person, men visst finns det en känsla av förväntning och glädje förknippat med julen – givetvis förutsatt att förväntningarna inte är för stora.

Julens fiende nummer ett – stress

Ingenting kan lägga sordin på julstämningen som stress kring julförberedelserna. Tyvärr hör stress julen till. Det är julklappar som ska köpas, mat som ska lagas, sammankomster som ska planeras och inte minst storstädningen som ska hinnas med.

Stress kan verkligen förstöra julstämningen. Men hur ska man göra för att få en lugn och mysig jul?

Koncentrera dig på att göra saker som får dig att slappna av

Vad kan få dig att stressa av och njuta? Sätt av mer tid för avslappning och gör mer av det som får dig att känna julstämning. Varför inte titta på dina favoritserier, läsa en bra bok och värma på lite glögg att mysa framför brasan med, ta en promenad och lyssna på mysig julmusik? Planera inte in för mycket under denna korta vintermånad. Och, framför allt, försök inte fixa allt på egen hand. Måste verkligen varenda skrymsle och vrå städas? Gör en storstädning i november eller efter nyår istället. Har du planerat att träffa dina vänner och bekanta i december? Varför inte träffa några av dem i januari eller februari istället? Då är det ju fortfarande mörkt ute och lång tid kvar till nästa långledighet. Prioritera det du verkligen uppskattar under julen.

Skön värme från brasan – bra för både kropp och själ

Vi tänker i alla fall slappa mycket framför brasan med en god bok. Visste du att en brasa kan få dig att slappna av? Ja, det är faktiskt bevisat! En vedkamin är en ljuskälla under denna kalla och mörka årstid. Kaminens värmestrålning och sprakande brasa har faktiskt en positiv inverkan på blodtrycket, i alla fall om vi kan tro professor Christopher D. Lynn på University of Alabama.

Så nu är det bara att krypa upp framför brasan under denna mörka men mysiga månad och slappnar av med gott samvete, och inte minst att göra allt det som får dig att verkligen slappna av.

Vi önskar en riktigt skön december och god jul!

Kanske en brasa på jul?

Se vårt recept i fyra steg på hur du tänder en brasa.

Så här eldar du i eldstaden