Jøtul gjutjärn. Foto.

Därför ska du välja Jøtul gjutjärn

Jøtul har tillverkat eldstäder av gjutjärn sedan 1853. Det är ett extremt lämpligt material för produkter som ska tåla höga temperaturer och snabba temperaturförändringar. Jøtul väljer därför gjutjärn till sina eldstäder, på samma sätt som bilproducenter använder gjutjärn till sina motorer.

Jøtuls gjutjärn är återvunnet skrotjärn från lokala skrothandlare. Materialet smälts ner och rensas från avfallsrester, samtidigt som det tillsätts kol och andra legeringselement. När smältjärnet har nått önskad temperatur analyseras det i laboratoriet på Kråkerøy och om det är nödvändigt tillsätts nya legeringselement för att säkra att gjutjärnet lever upp till den berömda Jøtulkvalitén. Det flytande järnet hälls i formar av sand där det blir avkylt innan de stöpta delarna sen blir till moderna Jøtulkaminer.

Anpassat för extrema temperaturförhållanden

En gjutjärnskamin består av delar som alla är gjutna i den form de har. Det gör gjutjärn till ett väldigt formstabilt material som inte vrider sig eller förändrar sig när det blir varmt. Ett vardagsexempel på det är om man häller kallt vatten i en varm stekpanna, kontra när man häller kallt vatten på en varm ugnsplåt.

Trots att båda är av nästa samma material reagerar de helt olika på temperaturförändringen. När ugnsplåten ändrar form vid temperaturförändringen, behåller gjutjärnet sin originalform.

Se alla våra renbrända spisar och braskaminer

Formbart material

Gjutjärn kan produceras i tredimensionella former. Det öppnar för mer detaljerad design och gör det bland annat möjligt att gjuta i vinklar och hörn men också i olika mönster. Att sådana detaljer gjuts in i kaminen bidrar till att höja kvalitén på produkten, både visuellt och funktionellt. Produkterna framstår som enhetliga och robusta, utan svetsskarvar som över tid blir utsatta för tryckskador.

Slitstarkt

Av samma anledning som bilproducenter väljer att producera motorblock av gjutjärn, väljer också Jøtul att producera sina eldstäder i gjutjärn. När man ska leverera en produkt som ska leva i generationer, eller mer, kan man inte kompromissa med kvalitet eller material. Att driva ett gjuteri är dyrt och kräver stora investeringar. Det kräver också utveckling av hur enkla och större investeringar ser ut, men så blir också resultatet en produkt som man har glädje av länge.

Utbytbara delar

En kamin eller insats i gjutjärn består av flera mindre delar som skruvas ihop. Mellan varje del är det vanligt att ha värmebeständig fogmassa som säkrar att eldstaden håller tätt. Varje del kan enkelt bytas ut, i kombination med att Jøtul har marknadens bästa garantier, och att man håller reservdelar i lager länge, kan du garanterat ha glädje av din eldstad i många, många år framöver.  

Återvunnet material och fokus på miljön

Jøtul tillverkas vid gamla Kråkerøy Verk i Fredrikstad. Här mottar vi dagligen leveranser av järnskrot från skrothandlare. Det smälts ner och blir till nya, moderna eldstäder. Att produktionen sker mitt i ett bostadsområde i Norge ställer höga krav på miljövänliga lösningar, och minimalt utsläpp. Kombinerar man det med det faktum att vedeldning är en förnybar och C02-neutral värmekälla kan man tryggt landa i att Jøtul är ett tryggt miljöval.

Se alla våra renbrända spisar och braskaminer