Man och kvinna sitter framför braskaminen Jøtul F 373 Advance i vardagsrummet

Tips för ett bättre inomhusklimat när du eldar med ved

Vi är nog många som har upplevt den obehagliga röken när det ryker in i rummet från kaminen eller braskaminen. Röken ger både dålig inomhusluft och sätter sig i möbler och kläder. Ett dåligt inomhusklimat kan dessutom försämra livskvaliteten för personer som har luftvägsproblem och allergier. Men visste du att det finns flera saker du kan göra för att förbättra luftkvaliteten inomhus?

Rengör kaminen utvändigt och invändigt

Sot och fastbränt damm kan irritera ögon, slemhinnor och luftvägar. Därför kan rengöring av kaminen både utvändigt och invändigt göra stor skillnad för inomhusklimatet.

Man som rengör vedspisen Jøtul F 233 med aska och vatten

Använd gärna en askdammsugare när du gör rent inne i och utanpå kaminen eller braskaminen. En vanlig dammsugare kan släppa ut sot i rummet och det kan också medföra en brandrisk om det fortfarande glöder i askan.

Se fler tips för rengöring av kaminen

Upplever du att det ryker in när du eldar?

Det kan bero på flera olika saker. Vi har flera tips om vad du kan göra för att slippa rök som tränger ut från kaminen eller braskaminen. Ett tips kan vara att öppna luckan försiktigt när du ska lägga in ved. Då jämnas trycket i braskaminen ut och du undviker att det ryker in. Om det fortfarande kommer ut rök från braskaminen kan det bland annat bero på undertryck i rummet, vindförhållanden eller något fel på skorstenen.

Hand som öppnar eldstadsdörren till vedspisen Jøtul F 373 Gå försiktigt fram

Viktigt med bra drag när du eldar

Även om Jøtul har några av världens mest renbrännande och effektiva kaminer och braskaminer så är det ändå viktigt att tänka på att elda med torr ved, tända från toppen av vedstapeln (rekommendation från SINTEF) och har tillräckligt med drag för att få en optimal förbränning – och därmed minimera partikelutsläppen. Om det är svårt att få det att brinna bör du kontrollera att alla spjäll och ventiler i ytterväggen är öppna. Testa med att sätta ett fönster på glänt, stänga av fläktar i badrum eller kök eller kontrollera om skorstenen är i bra skick. Det är något som våra återförsäljare också kan hjälpa dig med.

Förvara veden torrt utomhus och elda med torr ved

Om du har allergier eller luftvägsproblem bör du inte ha mer ved inomhus än du ska elda upp samma dag. Vedträna påverkar nämligen inomhusluften.

Träskinn med ved och yxa

Om du vill inreda med vedträn i till exempel en nisch bör du välja riktigt torr ved och dammsuga dem med jämna mellanrum. Ta inte in ved med synlig mögelpåväxt.

När det gäller förvaring av ved utomhus rekommenderar vi att du inte förvarar veden utmed husväggen eftersom det kan dra åt sig fukt, möss och råttor. Använd hellre en balkong, en vedbod eller ett garage. 

Elda med bra säkerhet

Har du barn eller husdjur hemma? Då kan det vara bra att ha ett galler framför kaminen eller braskaminen som ett skydd mot olyckor och brännskador. Se också till att ha brännbara material eller värmekänsliga saker på säkert avstånd från kaminen. Våra kaminer och braskaminer har krav på avstånd till brännbara material. Detta beskrivs i bruksanvisningen.

Kvinna som bär kartong i händerna

Använd inte kaminen som en soptunna

I bruksanvisningen beskrivs också vad du får lov att elda med. Torr ved och finkluven ved med en fukthalt helst under 20 % är att föredra. Använd inte kaminen som soptunna för att elda kartong, papper, presentpapper, byggmaterial och så vidare. Det kan vara mycket förorenande och kan skada kaminen eller braskaminen eftersom temperaturen kan bli för hög.

Andra saker som kan förbättra luftkvaliteten inomhus

Visste du att användning av stearinljus enligt norska folkhälsomyndigheten kan vara en källa till förorenad luft inomhus? 

Vita LED-lampor på brunt golv

Varje gång du blåser ut ett värmeljus frigörs cirka 350 000 sotpartiklar. Ett sätt att undvika detta och ändå behålla den mysiga stämningen är att byta ut ljusen till LED-ljus.

Njut av brasvärmen med gott samvete

Så länge du vidtar försiktighet och tänker på hur du eldar bör varken täta hus eller allergier kunna hindra dig från att få njuta av en brasa.

Och vad är mysigare än att krypa upp i fåtöljen framför en sprakande kamin eller braskamin när köldgraderna håller ett järngrepp om området där du bor? Att kunna se brasan har också en positiv effekt på pulsen och blodtrycket säger den här forskningsrapporten. Du blir automatiskt mer avslappnad när det brinner i kaminen. Det är bra terapi!

Läs fler tips om kaminer och vedeldning