Mysig framför spisen. Foto.

Så billigt och effektivt kan du värma upp ditt hus

När temperaturen går över till minus finns det stora fördelar med att elda i spisen snarare än att vrida upp elementen.

Vad bör du tänka på när du väljer en ny eldstad?

- Valet av eldstad ska göras efter husets värmebehov. Moderna hem är ofta välisolerade och behöver mindre effekt, förklarar Svein Sanne, kundtjänstchef på Jøtul.

- Ett normalt 80-talshus som vi räknar med behöver 50-80 watt per kvadratmeter. I kalla områden med dålig isolering i tak, golv och väggar bör du öka effekten till upp till 100 watt per kvadratmeter. Moderna hem och lågenergihus kan hantera effekt ner till 20 watt per kvadratmeter.

Råd och tips när du väljer en eldstad

Sanne har också goda råd när det gäller att välja eldstad.

- Kamin eller spiskassett är ofta en fascinerande och härlig samlingsplats kalla dagar. Det finns ett brett utbud av modeller som estetiskt passar in i husets design.

Han säger att det är viktigt att följa tips och råd från återförsäljaren så att du väljer rätt eldstad för just dig.

- En eldstad som blir för stor blir ofta försiktigt eldad och resulterar i problem med sot inuti spisen, dvs på glas och brännplattor. I värsta fall kan detta leda till skorstenbrand. En för liten eldstad kan resultera i övereldning och kortare livslängd.

 

Överväger du en ny eldstad? Vi har 8 tips för dig att köpa en ny eldstad!

Vad bör du tänka på när du installerar din eldstad för att göra den så effektiv som möjligt?

- Om du har en  relativt öppen planlösning och högt i tak är det fördelaktigt att använda en kamin som avger mycket strålningsvärme. Konvektionskaminer värmer luften och tenderar att ha en lägre yttemperatur, vilket i sin tur gör dem mer placeringsvänliga mot brännbara material, säger Sanne.

Jøtul eldstäder och kaminer - tillverkade av miljövänligt och återvunnet gjutjärn

Eldstäder och vedspisar i gjutjärn har en lång tradition i Norge. Faktum är att Jøtul har producerat dessa sedan 1853 och är har en av marknadens största urval av eldstäder och vedeldade spisar. Jøtuls gjutjärn är återvunnet skrotjärn från lokala skrothandlare, som smälts ner och rengörs innan tillverkning, och är därför mer miljövänligt.

Materialet är mycket lämpligt för produkter som tål höga temperaturer och snabba temperaturförändringar. Eftersom den består av delar som alla är gjutna i  formar har de en formstabilitet över tid och som inte förändras när det blir varmt. Gjutjärn ugnar är hållbara och håller i många år.

Gammal Jøtul-spis. Foto.

En traditionell öppen spis består vanligtvis av en öppen spis i icke-brännbart material, som tegel, Leca eller brandväggsplattor. En öppen spis kan också målas i valfri färg för att matcha övrig inredning i hemmet, säger Sanne.

- Jøtul använder gjutjärn i sina eldstäder. Detta är ett material som tål mycket värme och har lång livslängd. Gjutjärn har också en bra värmelagringsegenskap och är ett mycket miljövänligt alternativ eftersom det är återvinningsbart. Idag har vi 25-års garanti på våra yttre gjutjärnsdelar.

Ved - ett bra sätt att spara pengar

Så hur mycket pengar kan du faktiskt spara genom att elda i spisen istället för att dra upp elementen?

- Naturligtvis beror detta på tillgång till ved. Om du köper ved i storpack och använder en effektiv eldstad är detta ett mycket ekonomiskt alternativ till el, säger Sanne.

Sanne säger att cirka 60% av husets energiförbrukning används för uppvärmning. Ved är ett mycket energirikt bränsle, 4300 watt per kilo när virket är helt torrt. I en öppen spis får du cirka 500 watt effekt per kilo, i en traditionell ugn cirka 1700 watt och på en rent brännande eldstad med verkningsgrad upp till cirka 80 procent, får du hela 3200 watt per kilo.

Läs mer om energibesparing när du väljer en vedspis.

Bra tips för effektiv vedförbränning

  • Välj torrt och bra trä med en fuktighetsgrad på ca 15-20 procent.
  • Moderna eldstäder tänds uppifrån för att ge en snabbare och bättre skorstensfunktion.
  • Rejäl lufttillförsel rekommenderas för att undvika sotbildning.
  • När du har en bra fart i spisen kan du minska lufttillförsel med  dragventilen för att justera värmeeffekten.

Kämpar du med att få fart på elden? Se vår video och lär dig den en gång för alla!

Titta på video