Termometer i snön. Foto.

Elda mer och minska elkostnaderna!

Om du byter ut elektrisk uppvärmning mot en rent brännande kamin från Jøtul kan du uppnå en årlig besparing på många tusentals SEK. Med dagens elpriser kan du ha sparat ihop din investering på två, tre år. En ren vinst!

Elpriserna fortsätter att stiga

Enligt SSB Norge (SSB) ökade elpriset för hushåll i Norge 2018 med så mycket som 41% jämfört med föregående år om vi inte räknar avgifter och nätavgifter. Det är således på den högsta nivån som registrerats i statistiken. Vi måste gå tillbaka till 2010 och 2011 för att hitta elpriser nära denna nivå.

Inklusive elpriser, nätavgift och avgifter ökade priset - även enligt SSB - med 19% från året innan, vilket också är rekordhögt.

Läs mer om hur billigt och effektivt du kan värma ditt hem.

Du kan spara tusentals kronor varje år!

Statistik från SSB visar att det genomsnittliga elpriset för hushållen var 123 öre per KW / H i slutet av förra året. Medan kostnaden för vedeldning är 60 öre för samma förbrukning, enligt energiportalens vedberäknare.

Ett genomsnittligt hushåll konsumerar 20 000 KW / H per år och enligt SINTEF går upp till 70 % av detta till uppvärmning. Med andra ord, om du byter ut elvärme mot vedeldning, kommer du att spara tusentals kronor! Det är värt att notera att detta sparar du mest på vintern, när elpriserna är som högst och det svider som mest i din plånbok.

Om du har ett stort, äldre hus är det inte ovanligt med en energiförbrukning på upp till 30 000 KW / H per år - vilket gör beräkningen ännu mer spännande.

Spara pengar genom att själv hugga ved

Om du anstränger dig personligen så visar beräkningarna faktiskt att du sparar ännu mer. Vår beräkning om besparing med vedeldning baseras på det genomsnittliga priset vid ved köp. Du kanske känner någon skogsägare som låter dig hugga själv på hans mark?

Med vedeldning kan dina egna ansträngningar fastställa kostnaden, och ingenting känns bättre än att elda med ved som du huggit själv.

Varför är elpriset så högt och kommer trenden att fortsätta?

Enligt NVE (norska vattenresurs- och energidirektoratet) måste det rekordhöga elpriset ses mot bakgrund av ökade gas- och kolpriser och ett betydligt högre pris på CO2-kvoter i EU. Detta resulterar i ökade kostnader för kraftproduktion i Europa och påverkar kraftpriser genom import från och export till de länder vi är anslutna till.

Somrar med mindre nederbörd än normalt innebär att mer el måste importeras för att möta efterfrågan under vintermånaderna - vilket i sin tur påverkar priset för dig som slutkund. Mot bakgrund av detta kommer prisnivån att variera från år till år. Men trenden är klar; elpriserna kommer hela tiden att gå upp!

Vedspis som säker värmekälla

Naturligtvis är denna tydliga trend en av de främsta orsakerna till att fler och fler väljer en eldstad från Jøtul. Det är ett säkert val vilket känns tryggt för många.

Under vintermånaderna, som alla vet kan vara mycket kalla, är belastningen på elnätet också störst. En belastning som bara kommer att öka ytterligare när fler väljer en elbil och laddar den hemma. Överbelastningar på det lokala nätet kan leda till att strömförsörjningen kollapsar, och om skalan sedan visar 20 minusgrader på utsidan är det säkert att ha en värmekälla som inte är elektrisk!

 

Mysig framför spisen. Foto.

 

Du behöver inte välja mellan elvärme och  vedeldat

Med en kamin i kombination med en värmepump, panelvärmare etc. har du stor värmeflexibilitet i hemmet och kan möta vintern på ett säkert sätt. Det vill säga att du kan tända i din eldstad när det passar dig, vare sig det är för uppvärmning eller mys.

Vedeldning ger skön varm värme, och när du samtidigt ser eldens lågor och hör den spraka då känner man ett lugn.

Kämpar du med att få fart på elden? Vi visar dig i fyra steg hur du startar din brasa.

Snabb besparing med en kamin från Jøtul

Om du vill sänka energikostnaderna kan du genom att byta till en ren kamin eller eldstad från Jøtul spara in din investering på två till tre år. Du hittar säkert en produkt som är optimal för dina exakta behov och önskemål. Jøtul ger dig tillgång till marknadens största urval av vedeldade gjutjärnskaminer som vi utvecklat sedan 1853. Gemensamt för alla är att kombinationen av fint hantverk och tradition har kompletterats med modern förbränningsteknik för en bättre miljö. Detta har gett Jøtul positionen som marknadsledare och är det naturliga valet för krävande kunder över hela världen.

Välj och vraka bland topp produkter

Våra produkter  är anpassade för olika arkitektoniska stilar. De  finns i flera färger, och praktiskt taget alla varianter och  former,  för att det skall passa i just din hemmiljö och dina värmebehov. En öppen spis kan vara en vackert möbel och en naturlig blickfångare i vardagsrummet. Men samtidigt finns det många praktiska faktorer att tänka på, till exempel uppvärmningsyta, ventilation, skorstenstryck, etc. Därför är vårt produktsortiment så stort.

Se alla våra eldstäder och spisar