Rengör spisen. Foto.

Steg-för-steg-guide till en ren och fin kamin

Använd inte för mycket tid till att rengöra spisen ren och redo för säsongen. Vi ger dig våra bästa och snabbaste tips för en ren eldstad som ger dig en bra flambild och som brinner renare och bättre. Då kan du istället koncentrera dig på att njuta framför spisen.

Det finns en ökad trend med stora glasytor på eldstäder som ger dig en bra flambild. Det största nöjet för många är att kunna sitta framför brasan med något gott i koppen och njuta av lågorna. Då är det tråkigt om hela glaset är täckt med sot som förstör synligheten.

Vad du behöver för rengöring:

  • Diskhandskar
  • Tidningspapper
  • Lite vatten
  • Metalhink

tilbehor rengjöring.foto.

Det behövs inte mycket utrustning du för att rengöra glaset i din kamin, så det är en billigt och enkelt. Kom ihåg att du bör bära handskar (som diskhandskar) när du rengör. Sot och vatten bildar tillsammans en slags lut som kan sitta hårt på dina händer.

Men hur kan du undvika sot på glasen?

Anledningen till att du får mycket sot kan vara att du har använt  fuktig ved, har för lite drag eller att du har för lite tillgång till frisk luft. Försök därför att hålla träet torrt och se till att drag och luft är tillräckligt.

Jøtul visar hur du ordentligt kan skjuta eldstaden:

Titta på videon

 

Sot ökar risken för skorstensbrand

Det är inte bara bilden av lågorna som soten kan påverka. Om sotet ligger på rörets insida ökar detta risken för skorstensbrand. I Sverige skall man göra en brandskyddskontroll vart 6:e år. För mer information kontakta din lokala sotare.

För att göra rent glaset på din eldstad:

Denna metod är miljövänlig, effektiv och inte minst prisvärd! Om du behöver rengöra glaset i spisen och ta bort sot, är detta den metod du börjar med:

  1. Fukta lite tidningspapper / pappershanddukar, doppa det i askan och gnid mot glaset.

    rengjöra spis.foto.

     
  2. Ta ett nytt tidningspapper / pappershandduk och torka av. Om glaset fortfarande inte är helt rent, upprepa processen eller använda Jif Universal på ett silkespapper som steg 2. Du kan också använda en mikrofiberduk.

    rent glass spis.foto.
     

Det finns också andra metoder du kan använda för att få en ren öppen spis:

  • Alla Jøtul-produkter är designade med ett så kallat "luftspolningssystem" som hjälper till att hålla glaset rent under eldning. Om sot sätter sig på glaset kan du elda hårdare under en kort tid, så att värmen och luftspolningssystemet säkerställer att sotpartiklar, som har fastnat på glaset, bränns bort.
  • En annan metod är att använda glasrengöring som du finns hos din återförsäljare. Men se till att du inte får glasrengöring på färgen på spisen, eftersom spisen kan få fläckar.

    jøtul glassrens.foto.

     
  • Det finns också skrapverktyg för glas, men du bör vara mycket försiktig så att du inte repar glaset. Om du repa glaset, kommer damm och smuts att sätta sig i reporna och det blir svårt att tvätta bort.

Rengöring inuti eldstaden:

Många tömmer sin kamin på aska för ofta. Det är faktiskt fördelaktigt att lämna ett lager aska på botten av kaminen. Denna aska isolerar och skyddar eldstadsbotten från den värmen.

Om du vill tömma kaminen på aska, bör du vänta några dagar efter att du senast eldade. Som nämnts är det ett mycket bra isolerande material, så du kan ofta hitta små glödande kolbitar gömda inuti asken många timmar eller dagar efter att elden brunnit ut.

Tips för att tömma aska:

  • Askan töms i en hink med ett lock, båda av metall. Du måste låta denna stå tills du är helt säker på att det inte finns glöd kvar. Aska kan inte komposteras, men kan användas som gödningsmedel om det kommer från rent, obehandlat trä. Alternativt kan det kasseras med avfall.

    Tömma aska. Foto.
     
  • Du kan också använda en asksugare för att suga upp asken. Här är det viktigt att du inte använder en vanlig dammsugare! Om det fortfarande brinner i asken kan det vara brandfarligt och förstöra dammsugaren.

Rengöring utsida eldstaden:

På utsidan eldstaden räcker det i allmänhet med dammtorkning, till exempel med en torr mikrofiberduk.

Om mer noggrann rengöring krävs, tänk på vilken typ av spis du har:

  • Om du har en lackerad kamin, var försiktig med vad du använder för rengöringsmedel eftersom det snabbt kan repa målningen. Använd inte slipmedel och använd inte för mycket vatten om du har en spis av gjutjärn. Då kan det få rostfläckar.

    Lackerad kamin. Foto.

     
  • En kamin med emaljerad yta, å andra sidan, tål det mesta utan att få skrapmärken och rost. Här kan du rengöra med en fuktig trasa och ljummet vatten. Du kan tydligt se om du har en emaljerad vedspis eftersom de ofta är mycket blanka.

    Kamin med emaljerad yta. Foto.

     
  • Om du har en täljstensugn, se till att du tar hand om stenens naturliga grå färg så att den inte blir fläckig. Tvätta med en fuktig trasa och milt tvålvatten. Om du har hårdare fläckar kan du enkelt borsta dem med stålull eller fint sandpapper.

    Täljstensugn. Foto.

Jøtul rekommenderar kontroll och underhåll av kaminen en gång om året

Åtminstone en gång om året rekommenderar Jøtul att ta bort valvet i taket samt brännplattor och kontrollera att de är i gott skick. Detta kan din lokala återförsäljare hjälpa dig med.

 

Valv och brännplattor. Foto.

Var noga med att kontrollera brännplattor och valvet (de beige plattorna på bilden) för skador före eldningssäsongen. Om du hittar skador och stora sprickor, kontakta din närmaste återförsäljare för råd.

  • Kontrollera skakroster och eldstadens botten för skador. Borsta lösa sotpartiklar från dessa och andra delar i brännkammaren.
  • Inre delar kan slitas och behöver ibland bytas ut. Hur ofta beror på hur hårt och hur mycket du eldar.
  • Packningar runt glaset och dörren bör också ses över och eventuellt bytas ut.

Pakningar i spisen. Foto.

Packningarna på eldstadsdörren (den svarta strängen på insidan av dörren och på insidan av glaset) ska vara hela och intakta.

En ren eldstad och ren skorsten är viktigt för miljövänlig förbränning

En ren kamin och en ren skorsten är viktigt för att uppnå miljövänlig förbränning och undvika soteld som kan skada skorstenen och i värsta fall leda till eld. Gamla eldstäder producerar betydligt mer sot än moderna, rent brännande eldstäder. I fall där sotaren ser sådana fall kommer de ge råd om rätt eldningsteknik och föreslå åtgärder.

 

Se alle våra renbrända spisar- och vedspisar