Installation av braskamin. Foto.

Bygglov och installation av braskamin

Kärt barn har många namn, braskamin, kamin eller eldstad. Det är många som har det på sin önskelista idag, men vad ska du tänka på när du ska installera en kamin? Nedan bidrar vi med ett par varma tips till dig som går i kamintankar.

Bygglov til kamin

För att installera en kamin i din bostad måste du först söka bygglov eller göra en bygganmälan. I de flesta fall krävs det bara en bygganmälan, men detta varierar från kommun till kommun. Är du osäker på vad som gäller i just din kommun kan du titta på deras hemsida under fliken byggnadsnämnden.

I bygganmälan är det viktigt att man anger kaminens prestandadeklaration. Prestandadeklarationer för våra kaminer hittas som .pdf-fil direkt på vår site under [kaminmodell] -> teknisk dokumentation

Majoriteten av våra återförsäljare har möjlighet att bistå er i bygganmälan och de kan även hjälpa er att skriva ut prestandadeklarationen.

Installera kamin

Vid själva installationen av braskaminen är det givetvis viktigt att man gör klart för sig var man vill placera den. Därefter kommer den kanske krångligaste biten med en kamininstallation, nämligen hur man på ett bra sätt arrangerar skorstenslösningen.

Även här har våra auktoriserade återförsäljare möjlighet att bistå er. Detta görs på enklast sätt genom att ni tar med er husritning och planlösning till aktuell återförsäljare. Väl där planeras en snygg och kreativ skorstenslösning som är skräddarsydd för att passa just er installation.

Viktiga punkter att tänka på vid installationen

Något väldigt viktigt att tänka på vid en kamininstallation är att kaminen måste ha ett visst säkerhetsavstånd till brännbart material. Samma princip gäller för skorstenslösningen. Våra kunniga återförsäljare vet precis vilka mått och regler som gäller, och om du planerar att installera kaminen på egen hand är du mer än välkommen att fråga kring installationsreglerna hos din återförsäljare.

En kamininstallation är någonting som utan rätt kunskap ofta upplevs som väldigt svårt. Därför erbjuder de flesta av våra auktoriserade återförsäljare möjlighet för er att på plats anlita en montör som gör det åt er.

Behöver du hjälp med att installera kamin? Då är våra återförsäljare redo att hjälpa dig!

Kontakta din närmaste återförsäljare