Jøtul F 602 Eco

Jøtul F 602 – världens mest sålda kamin fyller 80 år!

Jøtul F 602 är en av våra riktiga klassiker. Den första modellen kom 1940 och fyller därmed 80 år i år -2020. Kaminen produceras fortfarande och är även idag en av våra storsäljare. Vi gör en återblick och tar reda på hur det startade.

Liten kamin - stor klassiker

En av våra mest populära kaminer fyller 80 år, och det måste firas med en återblick. Jøtul F 602 är en riktig klassiker. Den ritades av arkitekterna Blakstad och Munthe Kaas, och fick sitt ornament av bildhuggaren Ørnulf Bast, i Oslo i 1940.

Över 2 miljoner sålda exemplar

Blakstad och Munthe Kaas gjorde ett utmärkt jobb, för sedan lanseringen 1940 har vi sålt över 2 miljoner exemplar av Jøtul F 602. 1940 var modellen konstruerad efter en ny princip med frontförbränning, som gjorde att man utnyttjade veden mycket bättre – en stor fördel då 2:a världskriget stod för dörren och bristen på bränsle blev stor.

Jøtul F 602 ECO - klassikern nylanseras med modern förbränningsteknik

Med sin ikoniska design som dateras tillbaka till 1940, och modern förbränningsteknik erbjuder Jøtul F 602 ECO det bästa från två världar.

Terje Agard

Det har varit väldig spännande att vara en del av denna process. Alla har en relation till 602 och att få gå tillbaka i historien och finna hur det hela startade har varit mycket spännande.

 

- Terje Agard, projektingenjör hos Jøtul

Enkel att hantera

Kaminen är enkel att hantera – den har en ventil som styr lufttillförseln. När du startar kaminen drar du ut luftventilen så att du får igång brasan. När du fått fart på brasan trycker du in ventilen igen. Då kommer det luft från baksidan av kaminen in i brännkammaren, som håller igång förbränningen.

Mer miljövänlig

I tillägg finns det en andra luftkanal som för luften upp i toppen av brännkammaren. Detta gör att du förbränner de obrända gaser som finns i brännkammaren och gör den mer miljövänlig. Vi har också utvecklat ett eget luftsystem som tar in kall luft i den varma kaminen, via kanaler, som värms upp och sprids ut i rummet.

Jøtul F 602

 

Tidlös design från 1940

Då projektet med att förnya förbränningssystemet till 602 startade var det viktigt att ta vara på den klassiska designen och samtidigt göra den mer miljövänlig. Lejonet på sidan och logon <602> på fronten är ursprungligen från 1940.

Jøtul F 602 detaljer

 

Handtaget är gjort i trä och man känner igen designen från andra klassiska kaminer från Jøtul. Askläppen har fått en försänkning som hindrar aska från att falla ner på golvet.

 

Jøtul F 602 håndtak

Visa dina kokkonster med Jøtul F 602 ECO

Visste du att du kan laga mat på F 602? På toppen av kaminen finns en kokplatta som kan användas till matlagning, eller till att göra dig en god kopp kaffe. Detta är en funktion som är älskad även idag. På den nylanserade F 602 ECO är kokplattan förbättrad och som tillbehör finns det även en extra kokplatta när du ansluter kaminen bakåt.

 

Jøtul F 602 mat

En designikon för framtiden

Jøtuls bästsäljare har uppdaterats för framtiden och Jøtul F 602 är en ikon som kommer leva med oss länge. Vi har också gjort det enklare att byta ut den gamla F 602, mot den nya F 602 ECO. Så om du önskar att byta till en mer miljövänlig version av den populära Jøtul F 602 så hjälper våra återförsäljare dig gärna med detta.

Hitta en återförsäljare